Daniel Ioniță s-a născut în Câmpina la 24 septembrie 1967 și are dublă cetățenie, română- belgiană. A locuit în Câmpina pe perioada studiilor până la vârsta de 18 ani, terminând bacalaureatul la Liceul Nicolae Grigorescu. După liceu a plecat la București unde a urmat studiile Facultății de Automatică.
În anii `90 a plecat în Belgia unde a stat aproape 10 ani, acolo a obținut statutul de refugiat politic, iar mai apoi, cetățenia belgiană. În aceeași perioadă a lucrat în domeniul bancar unde a performat ajungând să conducă serviciul de IT al unei mari companii din Belgia.
La începutul anilor 2000 s-a intors în țară și a deschis o societate care are ca obiect de activitate dezvoltarea de software. Aceasta funcționează de atunci fără întrerupere și a produs peste 70 de aplicații personalizate pentru societăți din Romania, dar și din afara țării.
La vârsta de 48 de ani hotărăște să urmeze cursurile la zi a celei de a doua facultăți și încheie după 5 ani ca șef de promoție, la Universitatea Petrol Gaze din Ploiești, finalizând cu un master în Administrație Publică și Integrarea Europeană.
În 2018 Daniel Ioniță deschide o agenție de turism tot în Câmpina, ducându-și la îndeplinire un vis mai vechi început de pe vremea studenției.
Din punct de vedere politic el a activat din 2008 în partidele de centru dreapta iar în prezent este Președinte Executiv al Partidului România în Acțiune.
Anul 2022 l-a adus pe Daniel Ioniță în postura de realizator al emisiunii radio ”Secretele Administrație Publicei”, făcând o radiografie a situației administrative din Câmpina, invitând la dezbatere consilieri municipali ai majorității partidelor aflate la conducerea Municipiului Câmpina.
Daniel Ioniță vorbește limbile română, franceză și engleză și are noțiuni de olandeză și italiană. În prezent, realizează emisiunea Secretele Administrației Publice la PhoenixRadio.
“Încă din copilărie mi-a plăcut să administrez chestii și trestii, apoi să le fac publice, motiv pentru care – când m-am făcut mai mare – am absolvit inclusiv o facultate de gen. Ca un bun român am înțeles că nicăieri nu-i mai bine ca acasă (la ei) motiv pentru care am trăit în diaspora (Belgia) mai bine de un deceniu, fiind director de bancă la Bruxelles. Vorbesc fluent engleza, franceza, flamanda, olandeza și pot înțelege lejer un japonez, chinez sau arab, evident, dacă mi se adresează în limba română.
În cele din urmă am ales să-mi dau singur un credit (sentimental) și m-am întors în patria mamă, unde, ca să simt necontenit senzațiile tari românești, am intrat în politică, căci la fotbal nu mă pricep. Știu doar cine-a fost Hagi: un mare handbalist.”