Sabin Daniță

Sabin Dăniță s-a născut la 31 martie 1975 în Câmpina. A debutat literar în anul 1992 în revista de Satiră și Umor “Moftul Român” (revistă fondată de I.L. Caragiale și Anton Bacalbașa și reeditată de către Ministerul Culturii imediat după Revoluție) 

De-a lungul timpului a activat ca redactor (sau colaborator) la diverse publicații locale, regionale sau centrale (Jurnalul SF., Jurnalul de Prahova, Monitorul de Prahova, Partener, Altphel, Aspirina Săracului, Academia Cațavencu, Suplimentul Cultural Deci, Cinemagia, Adevărul, Dilema Veche, Revista Cultura, portalul filme-carti.ro, etc.)

Între anii 1999-2004 urmează cursurile Facultății de Filosofie, Universitatea București, modulul “Filosofia Culturii”, timp în care, pe lângă activitatea publicistică, colaborează în calitate de scenarist cu PROTV-ul (serialul de comedie La Bloc)

În 2018 publică volumul de literatură sportivă “O viață de Câine, Istoria unui Suporter Dinamovist”, prima biografie din literatura de specialitate care narează – sub forma dialogurilor confesionale, povestea unui suporter alb-roșu (Silviu Ciuhulescu)

Își face debutul la radio în anul 2019, activând ca jurnalist și copywriter în Cluj-Napoca la postul EBS-Radio. Tot acolo, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, organizează seria de Conferințe Culturale intitulată “Dialoguri Necesare”, unde, în primele ediții, până în pandemie, îi are invitați pe Dragoș Pătraru, Daniel David, Marius Chivu și Cătălin Pavel.

În 2021 concepe și înființează, alături de un învestitor local, primul post de radio din istoria orașului Câmpina care emite exclusiv 24/7 (SunCityRadio) realizând, cale de un an și jumătate, matinalul Morning Sunny alături de Dorin Bora. Începând cu debutul anului 2023 întrerupe activitatea la SunCityRadio și fondează alături de Dorin Bora, Andrei Chițu și Daniel Ioniță, postul de Radio Online Phoenix Radio în cadrul căruia activează, în prezent, ca realizator, content-writer, copywriter și director de programe. 


“Sunt burlac, fumător , am părul roșu și cont pe Tinder. Haterii cu burtă (sau fără) mă descriu drept: bețiv, cerșetor, arogant, mizerie umană și nerecunoscător, motiv pentru care, atunci când cineva intră în viața mea, îl murdăresc, îi cer țigări, bere, bani, îl privesc de sus și îi devin cel mai fidel nerecunoscător. 

De mic mi-am dorit să devin un periculos interplop, adică să prind rădăcini între doi plopi și să vegetez acolo prin soare și ploi, ca o plantă de soi. Ador vinul, mai ales Pelinul, bancurile seci, literatura, desenele animate, produsele lactate și fetele pline de interioritate. Cu condiția să aibă sânii mari ! Sau mici.

Am urmat cursurile Facultății de Vrăjeală (adică Facultatea de Filosofie) așa că știu să fac pe oricine din cuvinte precum un președinte! În reveriile mele megalomane, mă consider un tip plin de mister care face Helikopter (singur pe net, la ceasuri târzii), motiv pentru care vă spun și nu sunt nebun: dușmanii care-mi poartă pică n-au nonvaloarea mea! 

În rest, nopțile când e senin, mă holbez la stele. Și voi, tot la ele?“  – Sabin